Biotiini

Tarvitsemme biotiinia

Biotiini on vesiliukoinen vitamiini, jolla on keskeinen tehtävä kehon proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa ja bakteereja vastustavien entsyymien aktivoinnissa. Monet kehon entsyymijärjestelmät vaativat toimiakseen biotiinia. Biotiini on mukana soluhengityksessä ja se katalysoi rasvahappojen ja hemoglobiinin synteesiä. 

Biotiinia on

Biotiinia on käytännössä kaikessa, mitä syömme. Erityisen rusnaasti biotiinia löytyy maksasta, lihasta, kalasta, kananmunista, kaurahiutaleista, soijasta, siemenistä ja pähkinöistä.

Biotiinin puute 

Biotiinin osalta on hyvin epätodennäköinen, koska sitä löytyy runsaasti useimmista elintarvikkeista. Puutosoireina voi esiintyä lievää masennusta, paniikkia, hallusinaatioita, lihaskipuja, ihon kuivumista, anemiaa, sydänongelmia, pahoinvointia, voimakasta väsymystä, ruokahalun heikentymistä, ihottumaa, hiustenlähtöä ja kosketusyliherkkyyttä.  

Biotiinin yliannostus

Tiedossa ei ole tunnettuja riskejä biotiinin yliannostuksesta. 

Lisää biotiinista

Riittäviä määriä biotiinia tuotetaan yleensä suolistobakteeriemme toimesta. Voidaan myös mainita, avidiini joka on ainesosa raa'assa munanvalkuaisessa sitoutuu biotiiniin ja estää vitamiinin imeytymisen.